Alergologie si Imunologie Clinica

     Alergia reprezinta un raspuns anormal ( exagerat ) al sistemului imunitar la contactul organismului cu o substanta straina numita alergen.
Alergenul, inofensiv pentru majoritatea populatiei, nu este insa tolerat de persoanele sensibilizate, producand astfel o reactie alergica.Aceasta se poate manifesta la nivelul pielii si mucoaselor : nazale, bucale, conjunctivale, respiratorii sau digestive.
Alergenele pot fi: polenuri, alimente, medicamente, mucegaiuri, peri de animale,acarieni, veninuri de insecte etc.
Rinita alergica

Poate fi sezoniera sau permanenta. Cea sezoniera apare an de an, pe parcursul aceluiasi sezon, odata ce concentratia polenului la care sunteti alergic creste in atmosfera; pe cand cea permanenta se manifesta pe parcursul intregului an si este cauzata de multe ori de acarieni.
Rinita alergica afecteaza in Romania 6-9% din copii, 11-17% din adolescenti si 30% din populatia adulta.Ea se poate complica cu astmul bronsic alergic.

Conjunctivita alergica

Se manifesta prin lacrimare, mancarime de ochi, ochi rosii. Ea se poarte manifesta singura sau in asociere cu rinita alergica.

Astmul bronsic alergic

Este o boala respiratorie cronica, manifestata prin obstructia cailor respiratorii, datorata inflamatiei cailor aeriene si asociata cu hipereactivitate bronsica la diferiti alergeni.
Simptomele evocatoare pentru astm sunt : tuse seaca, respiratie suieratoare, dificultati de respiratie. Ele debuteaza adesea brusc, in crize si dureaza de la cateva minute la ore, cedeaza spontan sau la medicatia de „ criza”.

Urticaria

Urticaria, eruptie cutanata instalata brusc dar pasagera, este formata din pete rosii cu prurit intens, asemanatoare cu leziunile ce apar dupa contactul pielii cu urzica. S-a constatat ca 15-20% din populatie face , la un moment dat in viata, o eruptie urticariana. Dupa mecanismul de producere exista urticarie alergica si nealergica. Cauzele pot fi: alimente, medicamente, paraziti, boli interne, focare de infectie, intepaturi de insecte, etc.