Microchirurgie Dermatologica

Precancere cutanate

Precancerele sunt leziuni neinflamatorii si nedureroase, mai mult sau mai putin reliefate care persista indelungat pe piele. Ele nu au tendinta de involutie spontana , sunt rezistente fata de tratamentele banale folosite in afectiunile pe care le simuleaza si au posibilitatea de a se transforma in cancere de piele.

Nevi

Denumirea de nev (“semn de mama”) este atribuita tuturor displaziilor cutanate circumscrise, generate de o tulburare a procesului de inductie embrionara. Nevii sunt rareori vizibili la nastere. Cei mai multi apar in primii ani de viata, dar sunt unii si tardivi care survin la adulti. Majoritatea persista toata viata si in acest interval se pot modifica clinic in oarecare masura. Rareori se constata involutii sau disparitii spontane; unii dintre ei se pot canceriza.

Chiste

Chistele sunt formate dintr-o cavitate care contine un material solid sau vascos, a carui compozitie difera in functie de tesutul sau structura din care deriva.

Tumori benigne

Tumorile cutanate benigne sunt formatiuni neinflamatorii, cu tendinta la crestere si persistenta, care reproduc structura tesutului de origine, sunt bine circumscrise, se dezvolta in ritm lent, ramanand localizate in regiunea unde au luat nastere.

Tumori maligne

Cancerele de piele sunt mai frecvent intalnite la populatia de rasa alba si in zonele geografice insorite. Acest fapt se datoreaza rolului carcinogenetic major al radiatiilor solare, de aceea ele se intalnesc mai frecvent pe zonele descoperite ale pielii, expuse excesiv radiatiilor solare.